skogsro

Heldags utflykt

Publicerad 2012-12-11 17:36:00 i Allmänt,

Idag ringde klockorna redan kl 07.00 eftersom vi skulle bli upphämtade vid hotellet 8.45 för en heldagsutflykt.
Våra tourbussar här är fantastiskt fina och fräscha sen att chauffören kör som en biltjuv med stulen bensin är en annan sak ;)  Vår skandinaviska guide Anna, lokala guiden Bobo,  chauffören  Monday och busspojken tog hand om oss alla på bästa sätt.

Första stoppet på resan var en gummiplantage, det tar 7 år innan man kan börja snitta träden på dess gummi sav och medan bonden väntar på trädens tillväxt planterar han ananas som säljs till hotell och marknader.  Träden kan bara snittas på natten eftersom temperaturen är lägre då och saven håller sig flytande längre.  Träden kan skördas i  60 år och sedan säljs de som möbelvirke. Dagspriset på ett kilo gummi är 80 bath, dvs. ca 20 kronor.

När vi fortsatte resan ner till hamnen var vi spända på vår första tur med longtail båt, båten tog oss först ut till James Bond Islands där vi cirkulerade en stund tillsammans med hundratals andra turister. Klipporna reste sig rakt upp ur havet och var omgivna av mangrove skog, underbart exotiskt. 

Vi gick iland på den ön där ”Den gyllene pistolen” är inspelad, där var en liten marknad inklämd mellan klipporna.  Jag behövde uppsöka toaletten där och utanför toan satt en bastant muslimsk dam och sa ”toilette free, madame” shopping. När jag kom ut lite smått skärrad efter att ha klarat av balansakten på en ”hål i golvet” toa blev damen väldigt sur över att jag inte var intresserad av shopping.


Efter James Bond öarna var det 15 minuters båtresa till Phang Nga en by helt byggd på pålar ute i vattnet. Byn startades av endast 3 zigenar familjer som ville bli bofasta på 70 talet och nu lever det över tusen människor där på en yta av 800 x 500m. Byn är muslimsk och folk står i kö för att få bosätta sig där. 

Vi serverades en underbar lunch och fick sedan bland annat hälsa på i byns skola där ungarna var ruskigt luttrade av alla turister som besökte byn varenda dag.  Det kändes som om man skulle gå vilse när lokalguiden ledde oss runt i de olika gångarna på ön. De boende har en god ekonomisk status och har både tv och mobiltelefoner trots att vissa hus såg ut som lappade brädhögar och  de arbetar endast 3h per dag när turisterna är där.


På väg till sista stoppet köpte vi hemgjord kokosglass av en man i hamnen, den var fantastiskt god och 2 kulor kostade 20 bath som ju bara är en femma här hemma. 

Grott templet med den fantastiska liggande Buddha var så vackert och intressant. Det vaktades av 5 gibbon ap familjer som fräckt som sjutton ryckte godsakerna ur händerna på turister som inte delade med sig fort nog.  
Vi passade även på att bli spådda av en maskin i templet och att välsignas av en thailändsk Buddistmunk , mäktigt och fint på nått vis. 


 

Kommentarer

Postat av: Monica

Publicerad 2012-12-12 07:14:33

Ser fantastiskt ut. Häftiga klippor o kul att träffa apor, det gjorde inte vi! Härligt när man drabbas av känslan att det är så exotiskt ibland (när man kan se bortom turistdelen). Vi fick verkligen känslan av att det finns ett annat sätt att leva sitt liv än man gör idag med kontor o skit. Thaisjukan kallas det visst...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela